REPowerEU Plan

Europska komisija izdala je 2022. godine najnovije smjernice za države članice kroz REPowerEU Plan. REPowerEU je plan Europske komisije da Europu učini neovisnom o ruskim fosilnim gorivima puno prije 2030. godine, prvenstveno zbog ruske invazije na Ukrajinu. Europska komisija smatra da nova geopolitička  stvarnost i kriza na energetskom tržištu zahtijevaju od nas da drastično ubrzamo tranziciju na čistu energiju i povećamo energetsku neovisnost Europe o nepouzdanim dobavljačima i fosilnim gorivima.

Plan REPowerEU postavlja niz mjera za brzo smanjenje ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima i ubrzavanje zelene energetske tranzicije, uz povećanje otpornosti energetskog sustava diljem EU-a.

Temelji se na:

  • Diversifikaciji – EU radi s međunarodnim partnerima na pronalaženju alternativnih izvora energije. Kratkoročno, trebat će nabaviti alternativne zalihe plina, nafte i ugljena što je brže moguće, a gledajući u budućnost trebat će omogućiti i vodik proizveden iz obnovljivih izvora.
  • Štednji – Svaki građanin, tvrtka i organizacija mogu štedjeti energiju. Male promjene ponašanja, ako im se svi posvete, mogu napraviti značajnu razliku. Bit će potrebne i izvanredne mjere u slučaju prekide opskrbe.
  • Poticanju čiste energije – Obnovljivi izvori energije su najjeftinija i najčišća dostupna energija i mogu se proizvoditi u svakoj državi članici, smanjujući našu potrebu za uvozom energije. REPowerEU će ubrzati zelenu energetsku tranziciju i potaknuti velika ulaganja u obnovljivu energiju. Također industriji i transportu mora se omogućiti brža zamjena fosilnih goriva kako bi smanjili emisije i ovisnosti o njima.

Plan REPowerEU je dostupan na sljedećoj poveznici: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HR/TXT/HTML/?uri=CELEX:52022DC0230&from=EN

Scroll to Top