OurPower

OurPower je energetska zadruga u Austriji koja upravlja uzajamnim tržištem (peer-to-peer) za obnovljivu električnu energiju koju proizvode njezini članovi u cijeloj zemlji. Njihovo nezavisno tržište kupcima omogućuje kupnju električne energije izravno iz elektrana u svojoj regiji od kolovoza 2019.

OurPower upravlja uslugama online usklađivanja kao i cijelim procesom opskrbe i naplate električne energije. Energetska zadruga OurPower sastoji se od raznih sustava za proizvodnju obnovljive energije od malih krovnih sunčanih elektrana, malih vjetroelektrana i nekoliko malih hidroelektrana do postrojenja na biomasu. Uz to, OurPower razvija projekte građanske energije i prati pilot projekte u uspostavi njihovih samostalnih energetskih zajednica. Poticanje osnivanja energetskih zajednica njihov je glavni cilj stoga blisko surađuju s lokalnim zajednicama, poduzećima i građanima.

Osnovni podaci

Lokacija: Beč, Austrija
Korištene tehnologije za proizvodnju energije: sunčane elektrane, vjetroelektrane, male hidroelektrane, postrojenja na bioplin
Broj članova preko 600
Financijski model: zadruga
Područje djelovanja: nacionalno
Aktivnost: Peer to peer platforma za obnovljivu energiju (platforma za povezivanje krajnjih korisnika i proizvođača ili opskrbljivača, vlastito tržište električne energije)
Internetska stranica: OurPower – die Energiecooperative

Naša priča

Gdje/Kako ste prvo došli na ideju za pokretanje energetske zadruge?

Ulfert Höhne, jedan od tri člana uprave OurPowera, došao je na ideju o OurPoweru prije više od pet godina. Cilj je bio tržište koje kupnju električne energije pretvara u odnos. Stvoriti tržište na kojem možete prodavati električnu energiju s vlastitog krova svojim susjedima. Ako živite pokraj vjetroelektrane, trebali biste moći kupovati struju izravno iz te vjetroelektrane i znati da novac zapravo odlazi tamo, ostaje u regiji i tako unosi dinamiku u energetsku tranziciju.

U listopadu 2018., OurPower je osnovalo 19 osnivača, jer jedno je bilo jasno: da bi ostvarili svoju ideju, potrebna im je snaga mnogih. Danas, više od 200 proizvođača obnovljivih izvora energije prodaje svoju električnu energiju krajnjim korisnicima kojih ima preko 1000 u sustavu.

Što vašu energetsku zadrugu čini posebnom?

Kao elektroenergetska zadruga orijentirana na zajedničko dobro, prva smo energetska zajednica građana u Austriji te smo snažno i kolektivno predani našoj misiji postizanja cilja 100% obnovljive energije u sektoru električne energije do 2030. u Austriji. Kako bismo ubrzali energetsku tranziciju, moramo radikalno promijeniti energetsko tržište. U središtu toga je demokratizacija tržišta električne energije – daleko od korporativnih interesa, prema interesima građana.

Koji je vaš najjači adut?

OurPower daje građanima priliku da sami upravljaju energetskom tranzicijom. Više nije potrebno kupovati električnu energiju od velikih dobavljača električne energije. Umjesto toga, potrebni su novi načini borbe protiv klimatskih promjena. Mi u OurPoweru gradimo novu osnovu za to – tržište na kojem ljudi mogu izravno kupovati i prodavati električnu energiju, mogu ulagati u elektrane i zajedno ulagati u energetsku budućnost.

Ovi se videozapisi nalaze na vanjskoj web-lokaciji, YouTube-u, koja će se otvoriti u novoj kartici (bit ćete povezani s YouTube-om, web-mjestom koje koristi kolačiće i koje bi možda moglo prenijeti osobne podatke u SAD).

Vaša priča

Podijelite vašu priču

Više pročitajte ovdje

ZEZ - Zelena energetska zadruga

Zelenu energetsku zadrugu osnovali su sadašnji i bivši zaposlenici lokalnih tvrtki i organizacija koje djeluju u području…

EWS Elektrizitätswerke Schönau eG

EWS Elektrizitätswerke Schönau eG (od 2009. registrirana zadruga) nastala je iz građanske inicijative koja je nakon katastrofe…

Modeli građanske energije

Učinite svoj projekt građanske energije uspješnim pomoću dobrog tehničkog i financijskog planiranja. Prilikom odabira projekta razmotrite sljedeća…

Scroll to Top