Kako započeti

Od početne ideje do uspostave aktivne energetske zajednice potrebno je proći kroz niz koraka i donošenje odluka. Uz to, potrebno je ispuniti zakonske i administrativne obveze.

Sljedeći koraci mogu vam pomoći u uspostavljanju energetske zajednice. U nastavku je dan pregled potrebnih koraka prilikom pokretanja takvih inicijativa, a redoslijed koraka ovisi o individualnim okolnostima vašeg projekta. Neke je korake nužno provesti istovremeno.

Energetske zajednice koriste razne pravne oblike, tehnološka rješenja, izvore financiranja i djelatnosti kojima se bave unutar energetskog sektora (npr. pokretanje energetskih projekata  te investiranje u OIE i mrežu; energetske djelatnosti koje se odnose na agregiranje, opskrbu, distribuciju i dijeljenje energije, ali i druge djelatnosti povezane s OIE, poput elektromobilnosti). Postavite prioritete i definirajte inicijativu s kojom želite započeti. Definirajte ciljeve i realan vremenski okvir za njihovo postizanje.

Upoznajte se sa svim mogućnostima za pokretanje energetske zajednice tako što ćete pogledati druge primjere iz prakse.

Učinite svoj projekt uspješnim pomoću dobrog tehničkog i ekonomskog planiranja. Saznajte više o modelima građanske energije.

Ne brinite, ne morate duboko poznavati sve tehničke aspekte građanske energije, ali trebali biste se detaljno informirati o svim aspektima energetskih zajednica. Možda je sada dobro vrijeme da prvi put pogledate mogućnosti financiranja ili zakonodavstvo s kojim ćete se susretati tijekom realizacije svojeg projekta.

Lakše je postići svoje ciljeve i napredovati uz podršku svoje zajednice. Razgovarajte s ljudima koji bi mogli podržati vašu ideju.

Pokušajte uključiti one koji su…

  • spremni podržati vaše ideje i ciljeve,
  • aktivni u zajednici i žele ju unaprijediti,
  • voljni uložiti dio svog slobodnog vremena kako bi podržali proces.

Kako biste prepoznali odgovarajuće skupine ljudi za vaš projekt, možete pogledati odjeljak skupine članova i profili ciljnih skupina. Prije razgovora s potencijalnim članovima odredite ključne ciljeve koje želite prenijeti.

Također se možete pripremiti koristeći promotivne materijale i vodiče o komunikacijskim aktivnostima.

Stupite u kontakt s osnivačima i pokretačima drugih energetskih zajednica građana, zajednica obnovljivih izvora energije i energetskih zadruga. Njihova iskustva pomoći će vam da pojednostavite svoj proces i uštedite vrijeme. Uvijek je dobro razgovarati sa što više energetskih zajednica, njihovim osnivačima i članovima zbog različitih iskustava, ideja i načina rješavanja problema. Također ih možete posjetiti sa svojim potencijalnim članovima kako biste imali priliku i u praksi vidjeti kako su provedeni projekti u njihovim energetskim zajednicama.

Odjeljak povežite se pokazuje mogućnosti kako stupiti u kontakt s ljudima koji imaju slične ideje i projekte kao i vi.

Vrijeme je da jasno definirate svoj projekt. U tome vam mogu pomoći razni alati za proračun i smjernice kako definirati projekt. Glavni cilj energetskih zajednica je uspostaviti nove projekte obnovljive energije ili energetske učinkovitosti kako bi se smanjila potrošnja fosilne energije u vašoj zajednici. Možete početi, na primjer, s instaliranjem sunčane elektrane u vlasništvu energetske zajednice na vašoj stambenoj zgradi, možete se usredotočiti na postavljanje male mreže područnog grijanja ili realizirati projekt energije vjetra postavljanjem vjetroturbina. Nadahnite se primjerima iz prakse i saznajte više o mogućim modelima građanske energije.

Obratite se vašem operatoru distribucijskog sustava kako biste saznali više o svojim lokalnim prilikama i mogućnostima.

Ako trebate još informacija ili dodatna pojašnjenja pogledajte odjeljak česta pitanja ili pogledajte korisne stranice na nacionalnoj i europskoj razini.

Iako uključenost predstavnika vlasti, poput gradonačelnika/načelnika ili članova općinskog/gradskog vijeća, nije ključna za svaki projekt građanske energije, dobro ih je uključiti i motivirati da vas podrže.

Ako u svoj projekt uspijete uključiti svoju jedinicu lokalne samouprave (općinu/grad) ili dobijete njihovu podršku, mnoga bi pitanja mogla postati lakša, uključujući oglašavanje, prepoznavanje, pravne aspekte, mogućnosti korištenja javnog zemljišta ili površina za korist lokalne zajednice kroz projekte građanske energije (npr. javnih krovova za sunčane elektrane), itd.

Kako biste prepoznali odgovarajuće skupine pogledajte profile ciljnih skupina.

Ovisno o prvom projektu građanske energije koji želite provesti kao energetska zajednica ili zajednica obnovljivih izvora energije, postoji mogućnost da će vam trebati i stručnjaci u određenom području (energetika, pravo, financije i sl.). Ako u vašoj energetskoj zajednici postoje članovi koji se profesionalno bave planiranjem energetskih projekata, to bi vam moglo olakšati i ubrzati projekte.

U odjeljcima korisne stranice ili povežite se možete dobiti dodatne savjete ili pitati druge s kojim su stručnjacima surađivali tijekom planiranja energetskih projekata.

Korak po korak i u dogovoru s ostalim članovima trebali biste odrediti pravni oblik, podjelu odgovornosti i poslovni model vaše zajednice. Možda ćete morati razgovarati s različitim stručnjacima za pravne, tehničke i financijske savjete. Sada je vrijeme da detaljno pogledate odjeljke o zakonodavstvu financiranju kako biste dobili dobar uvid u potrebne korake i odabrali najbolje opcije za svoj projekt.

Sada kada ste definirali svoj projekt, upoznali se s postojećim energetskim zajednicama i povezali se s istomišljenicima, vrijeme je da okupite veći broj članova.

Ne morate imati visoko obrazovanje iz područja komunikacijskih znanosti da biste uspješno koristili različite komunikacijske kanale i služili se postojećim sredstvima komuniciranja (npr. pisani letci, slanje pisama, organizacija sastanaka i sl.). Odjeljak okupite članove pomaže vam u približavanju drugim ljudima. To može uključivati osobno obraćanje ljudima koji su važni za vaš projekt, izradu profila energetske zajednice na društvenim mrežama, pisanje članaka ili dijeljenje letaka.

Ako želite personalizirati dostupne materijale, pogledajte odjeljak baza fotografija. Sve slike su potpuno besplatne za korištenje.

Kako biste uključili građane možete organizirati vlastiti događaj informativnog karaktera na kojem ćete održati prezentacije i građane pobliže upoznati s ciljevima i projektima vaše energetske zajednice.

promotivnim materijalima možete pronaći jednostavne predloške za letkebrošure pozivnice.

Jeste li spremni uspostaviti svoju energetsku zajednicu, zajednicu obnovljivih izvora energije ili zadrugu? Čestitamo! Ovisno o odabranom poslovnom modelu i pravnom obliku vaše energetske zajednice uspostava može uključivati različite pravne korake. Za više informacija o potrebnim pravnim koracima za uspostavu energetske zajednice pogledajte odjeljak zakonodavstvo.

Da biste pokrenuli nove projekte možda ćete morati uključiti više građana. Profili ciljnih skupina i skupina članova ocrtavaju kako možete doprijeti do njih te ih motivirati kako bi vam se priključili i doprinijeli u razvoju vaših projekta unutar energetske zajednice.

Scroll to Top