EnergiaKörTér (EnergyRoundSquare)

EnergyRoundSquare tim, s ostalim članovima KörTér – ekološki osviještenog kruga u Újbudi, angažiran je u nekoliko ekoloških aktivnosti: ozelenjavanje životnog stila, podizanje svijesti i skretanje pozornosti na probleme 11. okruga grada Budimpešte kao što su: pretjerana izgradnja, povećan promet na cestama, nedostatak zelenih površina, prilagodba klimi. Neki od primjera njihovih projekata su: sadnja drveća u Kelenföldu, sadnja grmlja u Albertfalvi. organizacija drugog izdanje Bornemissza Zelenog građanskog piknika koji je obuhvatio uspješnu izložbu pod nazivom Kućna energija te davanje savjeta za uštedu energije temeljene na iskustvu natjecanja KörTér Greendependent, odnosno -Natjecanje u energetskoj učinkovitosti (gdje su bili drugi), postavljanje šesnaest umjetnih gnijezda na zgradu bivšeg gradskog prijevoza, izložba starih i novih fotografija Kelenfölda, održana demonstracija teretnog bicikla s Cargonomiom, organizacija igre ​​kompostiranja s Lemérem trgovinom koja ne koristi plastičnu ambalažu, izrada lutke od povrća, izvođenje pokusa iz fizike s timom Atomcsill, održana prezentacija o urbanim pticama s MME-om i posjet Galvani Infopoint s Kiserdővédőkom (grupa branitelja urbanih šuma iz Kispesta).

Redovito zauzimaju stav o pitanjima urbanog razvoja koja utječu na okrug: napisali su nekoliko pisama općini o prekomjernoj izgradnji na ekološki zagađenim lokacijama u okrugu, a također su angažirani u vezi s tužbom za ekološku dozvolu mosta Galvani. Vjeruju da je upravo njihov rad odigrao ulogu u odluci Općinskog vijeća da uvede zabranu promjena namjene  nepoljoprivrednih zemljišta u dijelovima okruga kako bi se spriječila daljnja prekomjerna gradnja. Također su i djelovali protiv prodaje gradskog centra Kelenföld, gdje bi dvokatni centar koji pruža pristupačne usluge bio zamijenjen trgovačkim centrom ili uredskim blokom od 8-9 katova. Krajem iznimno vrućeg ljeta 2022. godine napisali su i dopis općini o zaštiti klime u stambenim naseljima s prijedlozima zaštite od pregrijavanja ljeti. Razvili su i prijedloge kako bi općinski jesenski paket za školarce mogao biti ekološki prihvatljiviji i korisniji za obitelji, a njihov je prijedlog rezultirao korisnijim paketom za djecu u jesen 2022.

Kelenföld Povrtni krug, čiji se članovi djelomično preklapaju s KörTérom, pomaže im „ozeleniti“ vlastiti stil života i sugerira im gdje da kupuju organsko povrće, voće, mliječne proizvode i pekarske proizvode izravno od proizvođača. Iskustva s Greendependentovog natjecanje u uštedi energije podijelili su s drugim članovima KörTéra i publikom na Bornemissza Zelenom pikniku.

KörTér – Ekološki osviješteni krug u Újbudi član je Új Koma Háló (mreža lokalnih eko-zajednica) i surađuje s drugim nevladinim organizacijama u okrugu.

Zajedno možemo postići mnogo više nego pojedinačno.
Ilka Szécsi

Osnovni podaci

Lokacija: Budimpešta, 11. okrug
Korištene tehnologije za proizvodnju energije: Sudjelovali su u programu Energetske Zajednice u organizaciji Greendependenta, gdje su promjenom ponašanja ostvarili drugu najveću uštedu. U jesen 2022., na Bornemissza pikniku u organizaciji KörTéra, organizirali su izložbu Kućne energije i održali prezentaciju o njihovom iskustvu i mogućnostima uštede energije koje su osmislili tijekom natjecanja.
Broj članova 5, članovi KörTér: 12-15
Financijski model: samostalno financiranje
Područje djelovanja: regionalno
Aktivnost: građanski angažman u životu naselja/kvartova/četvrti, sadnja drveća, „borba“ protiv prekomjerne gradnje
Internetska stranica: facebook.com/profile.php?id=100064267646167

Naša priča

Gdje/Kako ste prvo došli na ideju za pokretanje energetske zajednice?

Nekoliko prijatelja i profesionalaca osnovalo je eko-zajednicu KörTér 2019. kako bi dobrovoljno ozelenili okrug. KörTér radi na: lokalnim projektima, zelenim alternativama te naglašava ulogu zajednica u tranziciji prema održivosti.

Godine 2021. odlučili smo sudjelovati u Natjecanju za uštedu energije za energetske zajednice koje organizira Greendependent. Na natječaj se prijavilo 5 obitelji iz zajednice. Ulaskom smo željeli proširiti svoje znanje o promjeni ponašanja koja dovodi do uštede energije i vidjeti kako naša dosadašnja znanja funkcioniraju u praksi. Također je bilo važno ojačati postojeće osobne odnose zajedničkim radom na natjecanju. Sama zajednica se tijekom natjecanja malo više fokusirala na uštedu energije, jer smo na svakom susretu razgovarali o trenutnim zadacima i iskustvima, tako da su i članovi koji nisu sudjelovali u natjecanju mogli biti u toku s onim što radimo u našim kućanstvima , zašto i kako, što je bilo dovoljno da motivira druge da štede energiju.

Koji su bili najveći izazovi u procesu?

Možda i najveći izazov u gotovo šest mjeseci natjecanja bio je zadržati motivaciju, jer redovita očitanja brojila i bilježenje rezultata nisu bili dovoljno inspirativni za sve, pa smo bodreći jedni druge uspješno završili natjecanje. Tijekom natjecanja puno smo naučili jedni od drugih, a različite odluke koje smo donosili u različitim životnim situacijama bile su poticaj ostatku tima za učinkovitiju suradnju. Natjecanje je ojačalo naše zajedništvo, tako da možemo još bolje nastaviti naše dosadašnje aktivnosti, a motiviraniji smo i za ostale aktivnosti. Vrlo je korisno moći crpiti snagu iz entuzijazma drugih jer svatko ima različitu točku kada se malo umori, a snaga zajednice je ta koja svakoga pokreće.

Koji su vaši prijedlozi/savjeti za druge koji žele osnovati energetsku zajednicu?

Vrijedno je ponuditi mogućnost udruživanja među prijateljima, poznanicima i kolegama koji žive u blizini, a pozitivni rezultati će učiniti tim još složnijim!

Vaša priča

Podijelite vašu priču

Više pročitajte ovdje

Energiebezirk Freistadt

Teme zaštite klime i energije tiču ​​se svih nas. Od 2005. neprofitna udruga Energiebezirk Freistadt (EBF) aktivno…

Green Planet Energy eG

Nakon liberalizacije europskog tržišta električne energije 1998., Greenpeace je tražio dobavljača energije koji ispunjava stroge kriterije ekološke…

Financiranje

Osiguravanje početnog kapitala kao i trajno financiranje jedni su od ključnih koraka za pokretanje energetske zajednice građana,…

Scroll to Top