Energetska Susjedstva – EnergiaKözösségek

Program Energetska Susjedstva pomaže građanima da poduzmu mjere protiv klimatskih promjena bez ikakvih ulaganja, ali mijenjajući svoje svakodnevno ponašanje. Zajednice diljem Mađarske pokazale su da jednostavnim promjenama načina života građani mogu postići prosječnu uštedu energije između 7-10%, a u nekim slučajevima i do 25%. Kroz program Energetskih Susjedstva, članovi zajednice okupljaju se sa stručnjacima za „zeleni“ život i identificiraju područja u kojima mogu uštedjeti energiju kod kuće, na mjerljiv način bez ugrožavanja kvalitete života u razdoblju od 6 mjeseci.

Globalni problemi, kao što su klimatske promjene, usko su povezani sa svakodnevnim životom i potrošnjom energije u kućanstvu i zato su iznimno važni programi poput Energetskih Susjedstva (Energetskih zajednica) koji podržavaju kućanstva da aktivno sudjeluju u pronalaženju rješenja za te probleme.
Gyula Bándi
Pučki pravobranitelj za buduće generacije u Mađarskoj, pokrovitelj programa „Energetska Susjedstva“

Osnovni podaci

Lokacija: Mađarska
Korištene tehnologije za proizvodnju energije: Ne koriste tehnologije za proizvodnju energije, ali primjenjuju različite metode uštede energije kako bi se promijenilo ponašanje i prakse korištenja energije u grupama od 5-8 kućanstava u susjedstvu/zajednici
Broj članova približno 1000 kućanstava sudjelovalo je u programu od 2011. godine
Financijski model: Financiranje iz programa EU Inteligentna Energija Europe između 2011. i 2013. Nakon toga E.On Mađarska financira program od 2013., ugovor potpisan do 2024.
Područje djelovanja: nacionalno
Aktivnost: osnivanje i izgradnja grupe i zajednice, treninzi, ušteda energije u usporedbi s prethodnim godinama (s klimatski korigiranim vrijednostima), grupni zadaci, sastanci, dodjela nagrada, kompenzacija ugljika sadnjom autohtonih voćki, komunikacije aktivnosti i diseminacija
Internetska stranica: energiakozossegek.hu (HU) / intezet.greendependent.org/en/node/480 (EN)

Naša priča

Gdje/Kako ste prvo došli na ideju za pokretanje projekta?

GreenDependent Institute (https://intezet.greendependent.org/en) radio je na nekoliko istraživačkih projekata u vezi s promjenom ponašanja kućanstava u korištenju energije i već je provodio akcijske projekte uštede energije na razini kućanstava kada je međunarodni konzorcij tražio partnere kako bi stvorili tzv. Energetska Susjedstva (Energetske zajednice) u Mađarskoj 2011. u okviru EU IEE (Inteligentna Energija Europe) projekta.

O čemu se radi u vašem projektu?

Formiraju se male skupine (obitelji, prijatelji, kolege i sl.) kućanstava (5-10 kućanstava u grupi), koja se natječu za što veću uštedu energije samo promjenom ponašanja i obrazaca svakodnevne potrošnje. Svaka grupa ima podršku koordinatora volontera, tzv. „Energetskog stručnjaka“, koji podržava aktivnosti grupe, organizira sastanke i motivira članove.

Ove grupe sudjeluju u šestomjesečnom programu tijekom kojeg pokušavaju smanjiti potrošnju energije za najmanje 9% u odnosu na prethodnu godinu te obavljaju različite kreativne zajedničke zadatke.

GreenDependent održava treninge za „Energetske stručnjake“ (Energy Master), koji uključuju stručne teme (upotreba i ušteda energije u domu) kao i grupni menadžment i motivacija. Male grupe, ili Energetska Susjedstva, podržava GreenDependent Institute koji im pruža stručne savjete, brošure, savjete za štednju i treninge koji se održavaju za koordinatore kako bi postigli učinkovitije smanjenje potrošnje.

Kako ste uvjerili druge da se pridruže projektu?

Okupljanje članova se provodi u dvije faze, u prvoj GreenDependent Institute traži lokalne koordinatore, tzv. „Energetske stručnjake“, ljude koji su aktivni u svojoj zajednici i već rade ili planiraju raditi lokalne akcijske projekte, a koji mogu uključiti i upravljati s 5 do 8 kućanstava u okviru projekta Energetska Susjedstva. Energetski stručnjaci prvo prolaze niz treninga od GreenDependentovih stručnjaka, a zatim – za drugu fazu – formiraju vlastite grupe i nadziru njihove aktivnosti tijekom 6 mjeseci programa, sve vrijeme uz podršku GreenDependenta.

Ove male grupe (obitelji, prijatelji, kolege itd.) natječu se za što veću uštedu energije samo promjenom ponašanja i obrazaca svakodnevne potrošnje. Energetski stručnjaci podupiru aktivnosti grupa, organiziraju sastanke i motiviraju njihove članove.

Što vaš projekt čini posebnom?

Projekt Energetska Susjedstva poseban je na nekoliko načina. Prvo, to je program za grupe kućanstava (takozvane „energetske zajednice”), a ne samo za pojedince ili pojedinačna kućanstva, stoga je snaga podrške grupe prisutna i može se koristiti tijekom različitih faza projekta. Njegovo vrijeme trajanja također je posebnost, traje 5 – 6 mjeseci s ciljem dugoročne promjene ponašanja unutar nekog kućanstva. Sav napredak grupa kućanstava (tj. smanjenje potrošnje energije) uspoređuje se s njima samima, a ne s nekim vanjskim čimbenicima.

Koji je vaš najveći uspjeh koji ste već postigli kroz svoj projekt?

Jedan od najvećih uspjeha projekta je osvajanje Nagrade EU za održivu energiju 2021. u kategoriji „Angažman“ – https://eusew.eu/awards2021-winners-finalists. Drugi veliki uspjeh je više od 1000 domaćinstava koja sudjeluju u programu.

Vaša priča

Podijelite vašu priču

Više pročitajte ovdje

Energiebezirk Freistadt

Teme zaštite klime i energije tiču ​​se svih nas. Od 2005. neprofitna udruga Energiebezirk Freistadt (EBF) aktivno…

Green Planet Energy eG

Nakon liberalizacije europskog tržišta električne energije 1998., Greenpeace je tražio dobavljača energije koji ispunjava stroge kriterije ekološke…

Financiranje

Osiguravanje početnog kapitala kao i trajno financiranje jedni su od ključnih koraka za pokretanje energetske zajednice građana,…

Scroll to Top